top of page

A lakberendezésről

     Néhány szót szeretnék szólni azokhoz, akik még nem dolgoztak lakberendezővel. Aki lakberendezőt keres egyértelműen szebb otthont szeretne mint amit magától is meg tudna álmodni, esetleg olyan vendéglátó helyet vagy üzlethelyiséget tervez megvalósítani, ami meghaladja a saját képzelőerejét és tudását. De ami ugyanilyen fontos, az az elképzelt álom megvalósítása, megvalósíthatósága a gyakorlatban.

    Nem beszélhetek minden tervező nevében, de nekem reggeltől estig ezen pörög az agyam … Valójában ez az a munka , amit mindig is szerettem volna csinálni és abban a szerencsés helyzetben vagyok , hogy közel 20 éve ezzel foglalkozhatok ilyen vagy olyan formában. Ennyi idő alatt rengeteg szakmai tapasztalatot és nagy mennyiségű plusz tudást lehet szerezni a kivitelezést végző szakemberektől is. Itt kanyarodnék vissza az első bekezdés végére. Az álmot nem csak ki kell találni és jól kell kitalálni, hanem meg is kell valósítani, a lehető legjobban. A lakberendező mindkettőben segítséget nyújt. A tervezői munka nem abban valósul meg, hogy milyen lesz a falszín, vagy milyen burkolatok lesznek. Azt bárki megbeszélheti a festővel, a burkolóval, vagy a szomszéddal.
Rendszerben kell gondolkodni, az egészet kell egyben látni. Abban a stílusban kell jól látni, amit a megrendelő szeretne. Egységgé kell gyúrni az ügyfél ötleteit és ki kell javítani, fel kell turbózni, hozzá kell tenni. Kontrollálni kell az ötleteket és néha kompromisszumot kell kötni. Valamit – valamiért.
Mielőtt bármihez hozzányúlnék egy hosszabb beszélgetésben, részletekbe menően végig kérdezek mindent az ügyfél igényeivel kapcsolatban és azzal kapcsolatban is , hogy mi az amit biztosan nem szeretne. Ez ugyanolyan fontos … Ebből a beszélgetésből egy lakberendező már tudja merre induljon.
Első körben funkcionálisan alakítom ki a teret, utána következik a színvilág, a stílus, a design és a részletek kidolgozása . Egyedi dekorációk elkészítése, a teljes interior finomhangolása és a világítástervezés.
Lassan 2023 van , így ezt fotórealisztikus formába, 3D -ben teszem . Úgy gondolom ez az alap. A bútorlap, a burkolat vagy a világítás megjelenítése a terven ne valami hasonló maszat legyen, hanem lehetőség szerint minél inkább hasonlítson a valóságra ... A kész tervek igény szerint módosíthatók és egy- két lépésben megérkezünk a végleges verzióhoz. Megjegyzem gyakran az általam készített első verziót is elfogadják vagy nagyon nagyon minimálisan módosítanak rajta :)
Ahol nem elég két – három módosítás, ott tíz sem lesz elég...
Az elkészült fotórealisztikus látványtervek mellé kiviteli tervdokumentációk járnak, hogy a mesterek el tudják készíteni amit megálmodtunk.

A következő terveket készítem el :
- Berendezési tervek ( Alaprajz és falnézetek ) Ezeken a terveken látható a bútorok pontos mérete és a pontos helye.
- Egyedi bútortervek
- Világítási tervek
- Álmennyezeti tervek
- Burkolati tervek
- Kapcsoló és Konnektor tervek
- Gépészeti kiállások meghatározása
- Beépülő lista
A beépülő lista nagyon fontos ! Ez a dokumentum tartalmazza a felhasznált anyagok és beépítendő termékek pontos megnevezését Bútorlapok, munkalapok, vasalatok, fogantyúk pontos neve. Beltéri ajtók színe és típusa, esetleges fotótapéták, 3d faldekorációk pontos megnevezése, link a vásárláshoz.
Burkolatok, szaniterek, csaptelepek gyártmánya, típusa, színe. Pontos megnevezés a rendeléshez.
Lámpák gyártmánya, típusa, színe + ajánlott fényforrások. Falfesték színkódok. Stb...

Igény szerint árajánlatot kérek a felhasznált burkolatokról , szaniterekről, csapokról , lámpákról, így ezeket „csak” meg kell rendelni. Ez azt jelenti, hogy ki van számolva a szükséges burkolati mennyiség hulladékkal, összesítve vannak a rendelésre váró szaniterek, lámpák. Az ára már egyben látható, kalkulálni lehet vele az építkezés költségeként.
Látható, hogy a lakberendező segít megtervezni és felturbózni az álmokat. Időt , energiát és pénzt spórol az építkezésen a megrendelőnek és a kivitelezőnek is. A megrendelőnek egyértelmű , hogy miért, a kivitelezőnek pedig azért, mert már nem neki kell időt és energiát fordítania ezek kitalálására és tervezésére. A felesleges telefonhívások számát minimálisra lehet szorítani.
A tervek nélkül mindent egyesével végig kérdezne az összes kivitelező. Milyen legyen ez, milyen legyen az, mekkora legyen, hova kerüljön, mennyit vegyünk belőle. Erre a legtöbb embernek nincsen sem ideje, sem energiája … A végeredmény pedig ( hacsak nem született valaki lakberendező vénával és szakmai rálátással az összes kivitelező szakágra ) közel sem lenne olyan, mint egy lakberendező segítségével.

Ugye itt már régen túl vagyunk azon, hogy „Milyen legyen a falszín ? „ … :)
A lakberendezés További előnyei között szerepel még, hogy pontosabban lehet kalkulálni az árakkal. A kivitelezők konkrét kiviteli terveket kapnak fotórealisztikus látványtervekkel, amik segítségével könnyebb megvalósítani az adott munkát, és pontosabb árat lehet adni a megrendelőnek. Hatékonyabb lesz a kivitelezés, az anyagiak is sokkal átláthatóbbak lesznek. Nem beszélve arról, hogy a megrendelő előre látja, mire fogja költeni a pénzét.


       Mi döntjük el, hogy a rendelkezésre álló összegből egy átgondolt, jól kitalált, feszültségmentesebb módon vágunk bele az építkezésbe/átalakításba vagy sem. A személyes véleményem szerint, egy bizonyos szint felett nélkülözhetetlen a lakberendező segítsége. A fent leírt tények elegendő bizonyítékot adnak ennek szükségességéről. Ha egyszer a referenciák alapján választottatok lakberendezőt a széles felhozatalból, hallgassatok rá, bízzatok benne. A végeredmény magáért fog beszélni.

Szatmári István – 3D Interiors


 

bottom of page